Tasmanië staat bekend om de vele natuurgebieden

Tasmanië

Tasmanië is het grootste eiland van Australië waar nu ongeveer een half miljoen mensen wonen. Het is bijna twee keer zo groot als Nederland. Bijna de helft van het eiland is uitgeroepen tot beschermd gebied en een-vijfde is door de UNESCO uitgeroepen als Werelderfgoed.

Aboriginals
De Groningse ontdekkingsreiziger Abel Tasman ontdekte het eiland in november 1642. Lang na de dood van Abel Tasman is het eiland naar hem vernoemd. Toen Abel met zijn twee schepen langs het eiland vaarde, zag hij dat het bewoond was. Destijds woonde daar de Tasmaanse Aboriginals.

De ontdekking
Tasmanië ligt ten zuiden van Australië. Nergens in Australië komen zoveel bergen voor als op Tasmanië. Toen Abel voor het eerst het eiland ontdekte, kwam hij aan bij de westkust van het eiland. Tasman vernoemde twee bergen daar naar zijn twee schepen: Zeehan en Heemskirk. Zo heten de bergen nog steeds. Daarna vaarde hij verder langs het zuiden van het eiland, om te bewijzen dat het niet met Antarctica verbonden was.

Kingborough
Daarna kwam Abel bij de oostkust van het eiland aan. Hier kwam hij langs de huidige gemeente Kingborough Council, waar de gemeente Westerkwartier een vriendschapsband mee heeft. Na een storm kwam hij terecht bij het Tasmaanse Schiereiland, waar nu het Nationaal Park Tasman te vinden is. Bij de Tasmaanse Baai liet Abel Tasman een Nederlandse vlag neerzetten. Nu staat er precies op die plek een monument.

De gemeente Kingborough organiseert ook een Abel Tasman Art Prize. De winnaar daar wint een geheel verzorgde reis naar de gemeente Westerkwartier/Nederland. Samen met een gastgezin ontdekt hij/zij waar Abel Tasman vandaan komt. De gemeente Kingborough ligt in het zuiden van Tasmanië, vlak naast de hoofdstad Hobart. Het heeft zo’n 36.000 inwoners, de hoofdplaats is Kingston.