Tasmaanse winnaar 2018 op bezoek

Op maandag 17 juni komt Katelyn Geard vanaf het Australische eiland Tasmanië naar de gemeente Westerkwartier. Met haar levensgrote zelfportret heeft ze de Abel Tasman Art Prize gewonnen waardoor ze nu drie weken naar Nederland komt. Hier ontdekt Katelyn waar de ontdekker van haar eiland vandaan komt. Op het gemeentehuis in Grootegast wordt ze op 17 juni officieel ontvangen door de burgemeester en wethouders.

Het kunstwerk

“Mijn kunstwerk gaat over mijn angsten,” zegt Katelyn over haar winnende portret. Ze komt uit Devonport, in het noorden van Tasmanië. Daar werd ze aangemoedigd door haar leraar om mee te doen met de kunstprijs. “Op dit zelfportret laat ik een neutrale blik zien. Ik wil laten zien dat je soms van buiten kalm lijkt, maar dat je je van binnen heel anders voelt.” Het fotorealistische kunstwerk is gemaakt met grafiet en houtskool.

Nederlandse musea
De competitie wordt elk jaar georganiseerd, het ene jaar in Tasmanië en het andere jaar in het Westerkwartier. De hoofdprijs is een geheel verzorgde reis naar de andere kant van de wereld. Katelyn kijkt erg uit naar haar haar bezoek. Ze verblijft bij twee gastgezinnen waarmee ze kennis maakt met de Nederlandse cultuur. Ze kijkt vooral uit naar het bezoeken van musea. Vorig jaar won Jelrik Westra uit Grootegast de prijs naar Tasmanië.

Vriendschapsband

Abel Tasman werd geboren in Lutjegast en ontdekte in 1642 Tasmanië. De Art Prize werd in 1999 ingesteld door de voormalige gemeente Grootegast in het kader van de vriendschapsband met de Tasmaanse gemeente Kingborough. De nieuwe gemeente Westerkwartier gaat nu door met de prijs.

Win jij ook een reis naar Tasmanië?

Dit najaar wordt de competitie georganiseerd door de gemeente Westerkwartier. Jongeren die in het Westerkwartier naar school gaan of in het Westerkwartier wonen, kunnen zich alvast aanmelden via deze website. Blijf ook op de hoogte via www.instagram.com/abeltasmanartprize/ en www.facebook.com/abel.tasman.art.prize.