Burgemeester Grootegast reikt de Abel Tasman Art Prize 2016 uit

Abel Tasman Art Prize 2016 Uitreiking Burgemeester Grootegast

Burgemeester Dijkstra van Grootegast heeft de Abel Tasman Art Prize 2016 uitgereikt in het gemeentehuis van Grootegast. Deze kunstprijs bestaat een geheel verzorgde reis van drie weken naar Tasmanië (Australië).

Het afgelopen schooljaar hebben jongeren uit het Westerkwartier in de leeftijd van 16 t/m 22 jaar meegedaan aan deze kunstwedstrijd die dit keer als thema had ”Over een andere boeg”.

Een onafhankelijke, deskundige jury, onder voorzitterschap van Marjolein Terwindt, heeft alle ingezonden kunstwerken beoordeeld en uiteindelijk drie genomineerden geselecteerd.  Aan  het eind van  deze uitgebreide selectieprocedure werd Gert Buist uit Grootegast door de jury als hoofdwinnaar gekozen.  Gert heeft in een animatiefilm weergegeven hoe Abel Tasman anno 2016 op ontdekkingsreis zou gaan.( Abel Tasman heeft Tasmanië ontdekt in 1642)

De publieksprijs, een iPad mini, is door Gert van Dijken, ATAPvoorzitter uitgereikt aan Daniëlle Boonstra uit Sebaldeburen. Haar kunstwerk kreeg de meeste stemmen van het publiek, dat van 21 maart t/m 8 april in het gemeentehuis van Grootegast kon stemmen op het kunstwerk van zijn of haar voorkeur. Het kunstwerk van Daniëlle bestaat uit een aantal losse bladen met informatie over Tasmanië, verpakt in een kaft dat is voorzien van een ouderwetse lakzegel.

Eén van deze stemmers, de heer Pieter Oegema uit Zwaagwesteinde won de stemprijs: het fraaie boek “ Het journaal van Abel Tasman”, gedurende de jaren 1642 en 1643.

De feestelijke bijeenkomst van de prijsuitreiking werd muzikaal ondersteund door leerlingen van Stichting Muziekonderwijs Grootegast, onder leiding van hun coördinator Jappie Kuipers.

In 2017 wordt de kunstprijs in Tasmanië gehouden en in 2018 liggen er weer kansen voor leerlingen uit het Westerkwartier.

Op de foto staan de winnaars van de reis Gert Buist en van de publieksprijs Daniëlle Boonstra samen met burgemeester Kor Dijkstra.